Mittavat yli 3 miljoonan euron investoinnit loppusuoralla

22. syyskuuta 2016

DAVA Foods Finland Oy mittava yli 3 miljoonan euron investointiohjelma on loppusuoralla. Pakkaamoon hankittiin uusi 20 ratainen pakkauskone ja muutoinkin automaatiotasoa lisättiin ja nykyaikaistettiin. Uutta toimitilaa rakennettiin noin 600 neliötä. Samalla kaikki pakkaamotoiminnot keskitettiin Piispanristille, jossa nyt pakataan lähes 1.500 000 kananmunaa päivässä. Suurinvestoinneilla parannetaan asiakaspalvelua sekä haetaan valmiuksia ja kilpailukykyä koko ajan kiristyville markkinoille.

Pitkän aikavälin strateginen näkemys

DAVA Foods Finland (ent. Munakunta) on pitkään seurannut kananmunien kysyntätrendejä etenkin länsimaissa, missä kananmunien kysyntä on voimakkaasti siirtynyt ns. Cage-free tuotantoon.

Markkinatrendeistä on säännöllisesti viestitetty tuottajillemme, jotta he ovat voineet huomioida ne investointisuunnitelmissaan.  Virikehäkeissä tuotettujen kananmunien osuus on edelleenkin suurin mutta

nyt jo yli puolet yhtiön 26 miljoonan kilon hankinnasta tulee lattia- ja luomutuotannosta, viimeisimpänä uutuustuotteena markkinoille tuotu Kultamuna Ulkokananmuna (Free range).

 Suomen vanhin ja tunnetuin kananmunamerkki, KULTAMUNA, täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kaikki Kultamuna tuotteet tulevat olemaan joko vapaa, ulkokananmuna tai luomu tuotteita. Virike kananmunat tullaan markkinoimaan tunnetulla Kotitilan Maalaismuna merkillä.

 

Tuottajayhteistyö:

 Kysyntätrendien mukaisesti DAVA Foods Finland pyrkii kehittämään omaa tuotantoaan edelleenkin Cage Free suuntaan, kuitenkin siten, että myös virikehäkkituotannolla on tärkeä osansa yhtiön tulevaisuuden suunnitelmissa. DAVA Foods Finland on rakentanut yhteistyöpaketin, jolla tuottajia kannustetaan kehittämään toimintaansa strategian mukaisesti. Pitkäaikaiseen yhteistyösopimukseen kuuluu kannustava lisähinta investoivalle tuottajalle.

 

Kananmunajalosteiden tuotanto palaa Suomeen:

 Vuoden vaihteessa Ruotsiin siirtynyt jalostetuotanto on palaamassa takaisin Piispanristille vuoden vaihteeseen mennessä. Kotimainen raaka-aine ja tuotanto ovat erittäin tärkeitä asioita kotimaiselle teollisuudelle ja leipomoille. Olemme ottaneet tosissaan asiakkailta tulleet palautteet ja päättäneet palata kananmunajalosteiden osalta takaisin kotimaiseen tuotantoon.

Piispanristille tulevan Jalostetehtaan kapasiteetti tulee olemaan n. 4 miljoonaa kiloa vuodessa. Toiminta perustuu oman raaka-aineen hyödyntämiseen ja tehokkaaseen prosessiin.

Pyrkimyksenä on laajentaa tuotevalikoimaa myös jalostetuissa tuotteissa entistä enemmän Cage Free suuntaan.

 

Tehostaminen säästää myös ympäristöä

 DAVA Foodsin yksi perusajatus on ”Se mikä tehostaa toimintaa säästää myös ympäristöä”. Olemme viimeisien vuosien aikana pystyneet vähentämään merkittävästi jätekertymäämme ja energiankäyttöämme. Käytämme kierrätettäviä muovikennoja keräilyissä ja olemme siirtyneet kierrätettäviin Encore kuormalavoihin asiakastoimituksissa.

Viimeisimpänä muutoksena olemme tilakeräilyissä siirtyneet osittain ns. 6-kerroskeräilyyn. Tämän myötä pystymme keräämään kerralla 20 % enemmän kananmunia/tila ja luonnollisesti tällöin keräilykustannukset pienenevät merkittävästi (mm. polttoainekustannukset, käsittelykerrat). Kannustamme tuottajiamme siirtymään 6-kerroskeräilyyn mahdollisimman laajasti. 6-kerroskeräilyn hyödyt näkyvät tuottajalle sekä tehokkaampana työskentelynä tilalla, että lisähintana.