Kananmunan ominaisuudet sopivat moneen

Kananmunan ominaisuudet ruoanlaitossa ja leivonnassa ovat erinomaiset ja monipuoliset. Siksi sitä käytetään lähes kaikessa ruoan valmistuksessa. Sillä on monta roolia: kohottaminen, tasoittaminen, emulgointi, sidosaineena toiminen sekä värin tuominen.

Kananmuna kohotusaineena:

Vatkatessa kananmunan proteiineihin sitoutuu ilmaa, jolloin muodostuu kestävä vaahto. Vaahto tekee mm. leivonnaisista kuohkeita. Vaahto muodostuu parhaiten huoneenlämpöisistä munista. Kananmunavaahtoa käytetään mm. mousseihin, marenkiin ja gratiineihin.

Kananmuna sidosaineena:

Kun kananmunaa kuumennetaan, se sitoo itseensä runsaasti nestettä, jopa kaksi kertaa oman tilavuutensa verran. Tällöin se kykenee kiinnittämään muita raaka-aineita toisiinsa. Tätä hyödynnetään mm. lihapullien, lihamurekkeen ja pannukakkujen valmistuksessa.

Kananmuna tasoitusaineena:

Kananmuna kykenee myös yhdistämään ja tasoittamaan eri raaka-aineiden seoksia. Tämä on hyödyksi esimerkiksi jäätelön, maitokiisselin ja kastikkeen valmistuksessa.

Kananmunan keltuainen emulgaattorina:

Keltuainen toimii emulgaattorina esimerkiksi majoneeseissa, joissa pitää sekoittaa toisiinsa nestettä ja öljyä. Emulgaattori alentaa kahden erilaisen olomuodon välistä pintajännitystä, jolloin ne sekoittuvat paremmin. Myös hollandaise- ja bearnaisekastikkeissa hyödynnetään keltuaisen emulgointikykyä. Valmistuksessa kannattaa muistaa, ettei keltuaista saa keittää, koska se voi muuttua rakeiseksi.

Kananmuna värin tuojana:

Leipiä ja leivonnaisia sivellään usein kananmunalla ennen paistamista, koska ne saavat tällöin herkullisen rusehtavan ja kiiltävän pinnan.

Kananmuna kauneudenhoidossa:

Kananmuna on klassikkoraaka-aine sekä kasvo- että hiusnaamioihin. Valkuaisen proteiinin sanotaan puhdistavan ihohuokosia. Kultamunan nettisivuilta löydät tähän erilaisia ohjeita.

Picture